su Komutu


Linux komutlarından olan "su" komutu sistemde tam yetkili (root) kullanıcı erişimine sahip olmak için kullanılır. Root yetkilerine sahip olabilmek için root parolasının bilinmesi gerekmektedir. Ayrıca root kullanıcısından parola ile korunan herhangi bir şey yoktur. Root kullanıcı ile verilen talimatlar sorgusuz sualsiz yerine getirildiği için root yetkilerine sahipken son derece dikkatli olunmalıdır.

Genel kullanım şekli;
 su

Örnek kullanım;
┌─[user@parrot]─[~]
└──╼$ su -

Konsol ekranından bu şekilde bir komut girildiğinde bizden root kullanıcısının parolası sorulmaktadır. Root kullanıcısının parolası doğru bir şekilde girildiğinde yapılmak istenilen işlemler root kullanıcısının yetkileri ile yerine getirilmektedir. İşiniz bittiğinde “exit” komutu ile root kimliğinden ayrılabilirsiniz. “su” komutunu yalnızca root kimliğine bürünmek için değil sistemdeki başka kullanıcıların kimliğine bürünmek içinde kullanılabilir. Bunun için “su – geçilmek-istenilen-kullanıcı-adı” şeklinde bir komut kullanabilirsiniz. Yine aynı şekilde kimliğine bürünmek istediğiniz kullanıcının parolasını bilmeniz gerekmektedir. Eğer root kullanıcısı iseniz sistemde bulunan başka bir kullanıcının kimliğine bürünmek istediğinizde sizden o kişinin parolası istenmeyecektir.

Zaman zaman “su kullanıcı-adı” şeklinde kullanımlar ile de karşılaşabilirsiniz. Bu şekilde bir kullanım ile belirtmiş olduğunuz kişinin kimliğine bürünürken “su – kullanıcı-adı” şeklinde bir kullanım sonucunda belirtmiş olduğunuz kullanıcının kabuğuna bürünürsünüz. Yani belirtmiş olduğunuz kullanıcının dizinindeki kabuk başlangıç programlarını çalıştırır.

Genel amaçlı Linux komutları listesine ulaşmak için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Vulnerability Analysis