Hacker Kime Denir? Kaç Çeşit Hacker Vardır?

Türk Dil Kurumu’na göre Hacker, bilgisayar ve haberleşme teknolojileri konusunda bilgi sahibi olan, bilgisayar programlama alanında standardın üzerinde beceriye sahip olan ve böylece ileri düzeyde yazılımlar geliştiren ve onları kullanabilen kimse olarak tanımlaması yapılmıştır. Bir çok hacker çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları bu başlık altında yer almaktadır.



Black Hat Hacker 

İnternet ağına bağlı olan bilgisayarlara, sistemlere zarar vermek amacıyla bu cihazlara izinsiz yollarla giriş yapan, amaçları tamamen zarar vermek olan kişilere denir. 


White Hat Hacker 

Genellikle sızma testi uzmanı olarak da anılırlar. Sızma testi uzmanı, kötü niyetli hacker olarak tabir ettiğimiz black hat hackerların sahip olduğu bilgi ve becerilere sahip olan kişilerdir. Kurum veya kuruluşlara ait bir sistem üzerine saldırganlar tarafından bir saldırı gerçekleşmeden önce sistem üzerinde bulunabilecek/ortaya çıkabilecek güvenlik açıklarını keşfetmesi için kurum veya kuruluşlar tarafından ya istihdam edilir ya da kiralama yoluyla hizmet alınır. Sızma testi uzmanı gerçek dünya üzerinden gelebilecek saldırıları simüle ederek hedef sistemin güvenlik testlerini gerçekleştirir. Bunu yaparken mutlaka hedef kuruluştan yazılı yasal izin alınarak yapılır. 


Gray Hat Hacker 

Sistemlere izinsiz giriş yapan, genellikle amaçları zarar vermek değil de güvenlik açıklarını kapatmak veya sistem sahiplerine açıklarla ilgili bilgi vererek sisteme fayda sağlamayı amaçlayan kişilere denir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Vulnerability Analysis