update-rc.d ile Hizmetleri Yönetme

Hizmetinizin ne zaman başlatılması ve durdurulması istendiği konusunda daha fazla kontrole ihtiyacınız olursa, start ve kill (S ve K) değerlerini ayarlamanız gerekecektir. Belirli bir çalışma seviyesi için başlangıçta birkaç servis olabilir. Örneğin, her ikisi de runlevel 3'te başlayan apache2 ve MySQL servislerin olduğunu düşünün. İdeal olarak, MySQL'nin apache2'den önce başlamasını ve apache2'den sonra kapanmasını isteyebilirsiniz. Bu durumda, MySQL'e başlangıçta öncelik vermemiz gerekirken, apache2'ye kapanırken öncelik vermeniz gerekebilir. Başlarken, sayı ne kadar düşükse, o kadar erken başlar. 10'luk bir başlangıç önceliği, 20'nin önceliğinden önce başlayacaktır. Daha düşük bir sayıdan önce daha yüksek bir sayıya sahip bir servis önce kapatılacaktır.

Başlangıç ve öldürme önceliğini ayarlamak için update-rc.d komutuna ilk önce başlangıç önceliği daha sonra öldürme önceliği tanımlanır.
┌─[user@parrot]─[~]
└──╼$ update-rc.d apache2 defaults [START] [KILL]

Örnek kullanım;
┌─[user@parrot]─[~]
└──╼$ update-rc.d apache2 defaults 90 90

┌─[user@parrot]─[~]
└──╼$ update-rc.d mysql defaults 10 10
Yukarıdaki örnek kullanımda MySQL başlarken öncelikli olarak başlatılacak, kapatılırken de apache2 öncelikli olarak kapatılacaktır.
Manuel olarak bir servisin başlatılması;
┌─[user@parrot]─[~]
└──╼$ /etc/init.d/apache2 start

Sistem başlarken servisi otomatik başlatma;
┌─[user@parrot]─[~]
└──╼$ update-rc.d apache2 enable

Otomatik olarak başlayan bir servisi kaldırma;
┌─[user@parrot]─[~]
└──╼$ update-rc.d –f apache2 remove
(-f parametresi kaldırmaya zorlar)

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Vulnerability Analysis